Cozonac cu mac, nuca si rahat

de Constelatialeu in Dulciuri, 6 Ian 2015 | 8065 vizualizari

 

Tot experimentez retete de cozonac,de data asta am poposit la Timea si m-am inspirat......niste pufosenii grase, binenteles ca eu n-am rabdare sa se raceasca, rup din el cat e cald....am facut cantitate dubla,ca mai si dau din el....

 

INGREDIENTE

  • Aluat
  • 2 kg faina titan pentru cozonac
  • 8 oua
  • 300 ml ulei ( am folosit ulei de palmier)
  • 1.100 l lapte
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 400 g zahar
  • coaja de la o portocala mare
  • 150 g stafide aurii
  • Umplutura
  • 100 g albusuri ( am avut la congelator)
  • 10 linguri zahar
  • 40 g cacao
  • 150 g nuca macinata
  • 100 g mac
  • 100 g sos ciocolata ( am avut ramas de la o prajitura)
  • 600 g rahat colorat
  • Pentru uns
  • 2 oua
  • zahar brun
  • mac
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu mac, nuca si rahat:

Mai intai pregatim maiaua,drojdia cu o lingurita de zahar si 100 ml lapte caldut o amestecam si o lasam sa creasca cca 10-15 min. Intr-un castron mare cernem faina  si facem o adancitura in mijloc.Separat mixam ouale cu zaharul,apoi le turnam in mijlocul fainii,daugam si maiaua crescuta si incepem sa omogenizam,turnand laptele caldut,putin cate putin.Uleiul de palmier il incalzim,deoarece este solid.Peste aluat adaugam stafidele si le incoropram,apoi uleiul caldut.Framantam pana obtinem un aluat cere nu se mai lipeste de maini.Continuam sa framantam cca 30 min,apoi lasam aluatul la crescut cca 2 ore.

Intre timp pregatim umplutura.Albusul cu un praf de sare il mixam,dar nu pana la consistenta bezelei,adaugam zaharul,mai mixam putin ,apoi adaugam nuca,macul ,cacaoa si amestecam,la final punem sosul de ciocolata.Separat taiem rahatul bucatele mici.

Dupa ce a crescut aluatul il impartim in patru parti egale.Apoi fiecare parte in doua,intindem fiecare bucata,punem umplutura si rahat si forman un sul pe care-l rasucim,procedam la fel si cu bucata a doua,apoi impletim cele doua bucati si le asezam in tava tapetata cu hartie de copt.La fel procedam si cu restul de aluat.Obtinem 4 cozonaci,eu unul l-am facut spirala si l-am pus in tava de tort.Batem 2 oua foarte bine si ungem fiecare cozonac in parte apoi presaram zahar brun si mac si mai lasam sa creasca cca 20 min.

Se dau la cuptorul preincalzit,la foc mediu cca 40 min,se face testul scobitorii.Daca sunteti ca mine  pofticiosi si va place cozonacul cald,rupeti din el nu taiati cu cutitul....

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu mac, nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac ca la mama acasa